Cykeltur

Herre i eget liv

Brugerindflydelse handler om basale menneskelige rettigheder som ligeværd, respekt og lige muligheder. I de seneste årtier har vi bevæget os væk fra at se brugerne af det sociale system som (passive) klienter, til at se dem som borgere, der skal inddrages aktivt i at udvikle de sociale tilbud. Brugerne bliver hørt i langt højere grad end tidligere, og begreber som empowerment, inklusion og deltagelse vinder frem.

”Alle taler så meget om at give selv- og medbestemmelse til mennesker med udviklingshæmning. Men hvordan kan man give noget, de allerede har? Man skulle hellere lære dem at bruge det.”

Ordene kommer fra Gitte Christensen, formand for ULF Ferie, Udviklingshæmmedes Landsforbunds ’rejsebureau’. Hun rammer hovedet på sømmet, når vi taler om brugerindflydelse for socialt udsatte og sårbare mennesker. Et tema, som Helsefonden støtter gennem projekt Platform for brugerindflydelse.

Mange socialt udsatte borgere er dog stadig underlagt professionelles hjælp. Hjælp, der ofte tager udgangspunkt i de professionelles ideer om, hvad der er vigtigt og rigtigt. Medarbejderne har ofte et stort ønske om at inddrage brugerne i højere grad, men de er usikre på, hvordan de bedst gør det. Og det kan være svært at afgive faglighed og magt til at definere, hvad der er bedst for den, man skal hjælpe.

Derfor er det vigtigt at brede de erfaringer, der er gjort med brugerindflydelse, ud. Og vigtigt, at der i de kommende årtier fortsat sker et udviklingsarbejde, så socialt udsatte og sårbare mennesker får mulighed for at være herre i eget liv.

Socialt Udviklingscenter SUS har i mange år været lokomotiv for at fremme brugerindflydelse på socialområdet. I projekt Platform for brugerindflydelse bygger vi videre på det arbejde.

Projektet udvikler, tester og resultatvurderer metoder til at arbejde med brugerindflydelse og spreder metoderne, så de får liv i praksis. Arbejdet sker i tæt samarbejde med brugerorganisationer og professionelle.

Ved at sætte brugerindflydelse på dagsordenen er vi som samfund med til at understøtte, at socialt udsatte og sårbare mennesker – mennesker med fysiske og psykiske handicap, sårbare unge og ældre, mennesker, der er hjemløse eller har et misbrug – får mulighed for at udfolde deres ressourcer og virkeliggøre deres egne drømme og visioner. 

Platform for brugerindflydelse har sat gang i en lang række aktiviteter, med det fælles formål at udvikle og implementere metoder til brugerindflydelse. Projektet:

  • Uddanner medarbejdere og brugere som brugerindflydelsesguider
  • Tilbyder rådgivning og sparring til medarbejdere og brugere
  • Har udviklet et uddannelsesmodul om brugerindflydelse sammen med UCN Nordjylland.
  • Er tovholder på et forløb, hvor brugere og medarbejdere fra seks organisationer udvikler og afprøver nye metoder til brugerindflydelse
  • Formidler viden om og erfaringer med brugerindflydelse på hjemmesiden brugerindflydelse.dk
    Platform for brugerindflydelse løber i tre år fra 2012 til 2014.
     
    Læs mere på www.brugerindflydelse.dk