Kejserinde Dagmars rejseapotek

Fonden fejrede 50 år med en samtale om sundheds vilkår

Nyhed
Kejserinde Dagmars rejseapotek, glasøjne og en plastikkop fra 1970’er var med til at sætte gang i en samtale der både kom omkring ulighed i sundhed og fremtidens sundhedsudfordringer, da Helsefonden holdt 50 års jubilæum på Medicinsk Museion i København
Jubilæum
Gamle museumsgenstande satte gang i samtalen om sundhed, da Helsefonden hold jubilæum 29. september 2023. Foto: Vibe Juul Sannig

Glasøjne, sygekassebøger, tudekopper, og Kejserinde Dagmars rejseapotek. Hos Medicinsk Museion i København er bordene dækket op med gamle genstande og klar til at modtage Helsefondens gæster og fejre fondens 50 års jubilæum.
Tanken er, at deltagerne med afsæt i udvalgte effekter fra museets samling skal begynde en samtale om emner som aldring, sundhed, velfærd og forebyggelse. Alt det som Helsefonden i 50 år har uddelt penge til.

Historiske glasøjne
Datidens glasøjne blev lavet af glaspustere. Foto: Vibe Juul Sannig
Tænder og proteser
Proteser og gebis. De fleste der bliver født i dag vil også dø med deres egne tænder i munden, sådan var det ikke tidligere.
Foto: Vibe Juul Sannig

Rejseapotek vidner om ulighed i sundhed
Snart summer samtalen i lokalet. Deltagerne er en mangfoldig skare med viden indenfor aldringsområdet. På et bord, står en gammel læderkuffert. Den er mærket af tidens tand, og det er ikke så underligt, for kufferten er fra midten af 1800-tallet, og har tilhørt Kejserinde Dagmar. Det var hendes rejseapotek, forklarer Ion Meyer, der er samlingschef på Medicinsk Museion. Han fortæller passioneret om de mange flasker og æsker som kufferten indeholder. Saltsyre, kamille, rosenrod, liljekonvaldråber og kinin. Det er et velassorteret apotek, og som han understreger noget, der kun var forbeholdt den absolutte elite. Samtalen drejer uvilkårlig hen mod lighed i sundhed og adgangen til den bedst mulige behandling, samtidig med at der bliver trukket på smilebåndet over apotekets indhold, hvor effekten af de forskellige flaskers indhold varierer fra ingen til nogen effekt og til direkte dødelig, ved for store indtag vel at mærke. 
 

Jubilæum
Kejserinde Dagmars private rejseapotek var velassorteret og vidner om, at hun tilhørte den absolutte elite. Foto: Helsefonden

Ved et af de andre borde ligger en række glasøjne. De skildrer, hvordan datidens glaspustere lavede de falske øjne. En gæst husker, hvordan en vikar fra hendes skoletid altid tog glasøjet ud og lagde det på katederet, når han gik på toilettet, så det kunne holde øje med dem. Ved et andet bord kigger de på tudekopper – altså kopper som har en tud, så det er muligt at drikke af dem, når patienten ligger ned. En af kopperne er smukt dekoreret og har tilhørt overklassen, mens de to andre er senere modeller og produceret i henholdsvis hvidt porcelæn og hvid plastik. Samtalen kredser igen om lighed i sundhed, men også den strømlining der sker op gennem 1900-tallet, hvor tingene går mod funktionalitet og et klinisk udtryk fremfor æstetik.

jubilæum
Dagen bød på hyggeligt samvær og netværk. Foto: Vibe Juul Sannig​​​​​​

 

Er 50 år toppen?
Sådan begynder Kaare Christensen, leder af Dansk Center for Aldringsforskning på SDU i sit oplæg. Deltagerne har skiftet museumsgenstandene ud med kaffe og små marengskager. De lytter, og ler hver gang der kommer en aldersrelateret pointe, og dem er der mange af. Men selvom de får smilene frem er det ramme alvor. 

Kaare Christensen understreger så er vi i Danmark de seneste 50 år gået fra næste ikke at give nogen behandling til ældre mennesker til at tilbyde både store og komplicerede operationer til en stadigt større gruppe af ældre. Diskussionen om, hvordan samfundet skal finansiere fremtidens sundhed og velfærd står og banker på, og det er relevant at spørge, om vi skal blive ved med rundhåndet at dele nye hofter ud til ældre mennesker. Det samme gør sig gældende i spørgsmålet om forebyggelse. Hvor meget skal samfundet forvente af borgeren selv i forhold til livsstil, sund kost og motion? Skal man også give mulighed for, at et menneske, der foretrækker kage fremfor knæløft, får ’lov’ til at sætte sig ned i en stol og være gammel uden samfundets formynderiske øjne hviler på dem.

Jubilæum
Leder af Dansk Center for Aldringsforskning, SDU, Kaare Christensen spørger om 50 år er toppen?

Det er et tema der rummer dilemmaer af både økonomisk og etisk karakter, og som igen leder tanken hen på lighed i sundhed. For selvom vi er kommet langt på vej mod et bedre og mere fair sundhedssystem siden dengang en Kejserinde rejste afsted med sit eget private apotek, og den øvre middelklasse drak af håndmalede tudekopper, når de lå i sengen, så er der stadig mennesker, der via deres sociale klasse er markant dårligere stillede i forhold til det gode liv.

jubilæum
Kroppens skrøbelighed.
Dagen blev afsluttet med en kintsugiworkshop, hvor 'knogler' blev knækket og limet sammen med guld. 

Det er de udfordringer, som Helsefonden ønsker at være med til at løse i fremtiden, og med dagens jubilæumsarrangement fik vi endnu engang bekræftet, at der er mange kompetente mennesker derude, der kan hjælpe med at føre vores mission ud i livet.

Jubilæum
Gipsafstøbning af knogler, som blev knækket og limet sammen med guld