Kvinde med Babysimulator

Babyer på prøve og kærestekurser

Nyhed
Udviklingshæmmedes landsforbund laver kurser om at være forældre og at være kærester. Uden fondsmidler kunne vi ikke tilbyde alt det, der i sidste ende hjælper vores medlemmer til et værdigt liv, siger formand

Tekst: Nanna Stærmose

I 2003 modtog Udviklingshæmmedes Landsforbund, ULF450.000 kr. i bevilling fra Helsefonden til et projekt, der skulle give udviklingshæmmede mulighed for at afprøve forældreskabet ved at passe en babydukke. De såkaldte babysimulatorer, gjorde dengang stor gavn, og i dag 20 år senere er projektet stadig aktuelt.

”Mange finder ud af, at de alligevel ikke har lyst til at få børn, eller i hvert fald gerne vil vente lidt med at få dem, når de har prøvet at passe en baby,” siger Lars Gjermandsen, formand i ULF.

De mekaniske babyer har nu opnået støtte på godt 6 mio. kroner fra ’reserven’ (tidligere satspuljemidler. Red.), og det betyder, at forældrekurserne kan udbredes yderligere.

”Det er klart en af ULFs styrker, at vi selv er målgruppen. Når vi er ude at undervise, har vi også altid en person med udviklingshandicap med og det samme gør sig gældende, når vi er ude at tale med politikere.”
Lars Gjermandsen, Formand for ULF

For og af udviklingshæmmede
Helsefonden møder Lars Gjermandsen og Joan Riis, der er aktivitets- og projektchef i ULF på deres kontor på havnen i Vejle. Vi sidder om et rundt mødebord med udsigt til grønne omgivelser. Der lyder en dyb vejrtrækning fra hjørnet, og pludselig stikker et lille hvidt terrierhoved frem.

”Det er Zeus,” forklarer Lars Gjermandsen, mens han klapper den lille hund på hovedet.

Zeus er Joans hund, og han er ofte med på arbejde til stor glæde for de andre ansatte. Han trisser tilbage til sit hjørne og får sig en lur under resten af interviewet. 

ULF blev stiftet for 30 år siden, og en af grundpillerne fra begyndelsen var, at foreningens bestyrelse og administration skulle bestå af dem, det handlede om. Derfor er både bestyrelses- og ledelsesposter i organisationen besat af mennesker med et udviklingshandicap. Det har ifølge formanden en god effekt, når de er rundt i landet og møde samarbejdspartnere og politikere.

Jeg oplever, at folk bliver imponerede over os og vores organisation, og det er jo med til at åbne en dialog om, hvad det vil sige at være et menneske med særlige behov,” siger Lars Gjermandsen. 

Astrid Kragh og ULF
ULF-medarbejdere sammen med daværende socialminister, Astrid Kragh. Foto: Claus Frederiksen, ULF

Han synes generelt, at der mangler viden om det at leve med udviklingshandicap, men glæder sig over, at der gennem tv-programmer som fx ’Ups vi er voksne’, kommer fokus på det.
Joan nikker genkendende og tilføjer:

”Det er klart en af ULFs styrker, at vi selv er målgruppen. Når vi er ude at undervise, har vi også altid en person med udviklingshandicap med og det samme gør sig gældende, når vi er ude at tale med politikere.”


Hun har været ansat i ULF i 18 år, og kan godt se en udvikling, selvom der stadig er udfordringer. Hun kigger over på Lars.

”I begyndelsen var det sådan lidt, at når I kom ud til politikere, så blev I mødt med et skævt smil og et klap på hovedet. I dag er mødet ligeværdigt, og I har fået en stemme, som bliver taget alvorligt,” siger hun.


Diabetes og kærestekurser og IT-snyd
Politikerne har lyttet. I 2020 kom ULF på finansloven, og det betyder, at de fra 2021 til 2024 hvert år modtager 3,7 millioner kroner. Pengene betyder, at ULF er sikret økonomisk i perioden, men uden fondsmidler, ville de ikke have mulighed for at udvikle nye og videreudvikle gamle tilbud til deres medlemmer.

”Hvis vi skal blive ved med at udvikle nye tilbud har vi brug for midler fra fondene,” siger Joan Riis.

Mange af de tilbud, som ULF laver, handler om værdighed. Babydukkerne er med til at give den enkelte et indblik i, hvad det reelt kræver at tage vare på et lille barn. Og kan åbne op for en samtale om, hvad forældreskab indebærer.

”Når du selv er med til at træffe en beslutning, føler du dig set og hørt. Det er der mere værdighed i, end blot at få at vide af kommunen, at de kommer til at fjerne dit barn,” siger Joan Riis.

Og netop snakken om, at sandsynligheden for at barnet bliver tvangsfjernet er også en vigtig del, siger Joan Riis.

”Det er jo de realiteter, de møder. Men med et forældreforløb kan vi ofte tage den her snak og gøre dem opmærksom på de her ting, inden de står med en levende baby;” siger Joan Riis.

Udover babysimulatorerne har ULF modtaget en bevilling til kærestekurser. Det handler blandt andet om oplysning om, hvordan man er kærester, hvad er sex, og hvordan siger man til og fra. De har også en sexolog tilknyttet, som det er muligt at få en én til én samtale med.

De er også i gang med at videreudvikle på et diabeteskursus, som udspringer fra en bevilling, som ULF modtog fra Helsefonden i 2018. Diabetes er udbredt blandt målgruppen, og en af indsatserne går ud på, at uddanne personalet på bostederne, så de bliver bedre til at få sundere madvaner og bevægelse ind i hverdagen.  

Tina Madsen ULF Diabetes
Diabeteskurserne handler blandt andet om sund kost. Foto: Claus Frederiksen, ULF

”Vi har blandt andet udviklet nogle dilemmakort, som skal hjælpe personalet med at håndtere udfordringer i forhold til at hjælpe beboerne til sundere valg. Det kan fx være at gå en tur efter aftensmaden eller skære ned på kage i hverdagen,” siger Joan Riis.

De har også en drøm om at lave kurser, der skal forebygge IT-snyd – f.eks. hvordan man undgår at trykke på links i falske mails eller falde for andre metoder, der skal lokke bankkoder eller personnumre ud af folk.

”Det er svært at gennemskue, for mange af de mails du modtager, ser jo rigtige ud. Det ville være godt med et kursus, der forklarede, hvordan man kan se, at det er en snydemail,” siger Lars Gjermandsen. 

Det handler i store træk om, at sikre et godt og værdigt liv til mennesker med udviklingshandicap, og at sikre at de har samme muligheder, som alle andre. Det er blevet sværere, fortæller Lars Gjermandsen. Der er f.eks. blevet svært at komme på ferie, hvis du skal have en hjælper med, for der er ikke penge til det længere.

”Men det er jo rart at komme på ferie – det giver et afbræk i hverdagen,” siger Lars Gjermandsen.

ULF tilbyder ture til sine medlemmer, men de er dyre, fordi der skal hjælpere med, og så opstår problemet igen.

”Det er noget, vi arbejder på, at vi ikke skal betale mere for at komme på ferie, end andre mennesker,” siger Lars Gjermandsen.  

Der er nok at tage fat i for en forening som ULF, både i forhold til at skabe tilbud, der kan hjælpe mennesker med udviklingshandicap og i forhold til at præge den politiske dagsorden.

”Vi har inviteret social- og boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, til at komme og besøge os, og hun har netop sagt ja til at komme. Det glæder vi os meget til,” siger Lars Gjermandsen.