Gravid mave

3.7 mio. til mere viden om gravide med infektioner

Nyhed
Helsefonden har i anledningen af sit jubilæumsår givet en ekstrabevilling. Modtageren blev Center for Gravide med Infektion, der nu kan fortsætte deres arbejde med at udvikle et tilbud, der skal sikre bedre diagnostik og behandling til gravide med en infektion.
Center for Gravide med Infektion
Der var glæde at spore hos medarbejderne på Center for Gravide med Infektion, Infektionsmedicinsk afdeling, da de modtog Helsefondens jubilæumsbevilling. Foto: Hvidovre Hospital


Hvordan påvirker det et foster, at moderen får en infektion? Og er der en sammenhæng mellem for tidligt fødte børn og blærebetændelse? Det er nogle af de spørgsmål, som professor, overlæge Nina Weis og hendes kolleger på Center for Gravide med Infektion beskæftiger sig med. De modtog i denne uge Helsefondens jubilæumsbevilling på 3.7 millioner kroner.

”Vi er glade for, at Helsefonden støtter med en bevilling som gør det muligt at etablere et landsdækkende tilbud til sundhedsfaglige om telefonisk rådgivning og – ved behov – klinisk vurdering af gravide, hvor der er mistanke til infektion, Nina Weis.”

Om Center for Gravide med Infektion

Center for Gravide med Infektion er et tværfagligt samarbejde mellem de infektionsmedicinske, obstetriske og klinisk mikrobiologiske afdelinger på:

  • Hvidovre Hospital
  • Rigshospitalet
  • Sjællands Universitetshospital, Roskilde, 
  • Odense Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital
  • Aalborg Universitetshospital.


Centret er ledet af Professor, overlæge Nina Weis og Seniorforsker, Cand. Scient. San. Ellen Moseholm, er forankret på Infektionsmedicinsk afd., Hvidovre Hospital

Centrets hjemmeside gik i luften 1. oktober 2023

I år fyldte Helsefonden 50 år og derfor besluttede bestyrelsen at uddele en ekstra bevilling til et udvalgt projekt. Valget faldt på Center for Gravide med Infektion, der tidligere har modtaget en bevilling på 2 millioner, til etablering af centret samt udvikling af en hjemmeside, I de første tre måneder har hjemmesiden haft 7000 unikke besøgende og den er blevet vel modtaget af hospitaler i alle fem regioner.

”Vi har gjort meget for at udbrede budskabet fordi det er vigtigt, at vi får alle med, så blive bedre til at forebygge, diagnosticere og behandle gravide med infektion,” siger Nina Weis.

Helsefondens direktør er begejstret.

”Det er et virkelig godt tværfagligt projekt, der kommer både gravide og sundhedsfaglige til gavn. På sigt vil centeret generere vigtig ny viden gennem sine forskningsaktiviteter. Det er viden som mangler i dag og som er meget efterspurgt”, siger Lise Bonnevie, direktør i Helsefonden.

Det kan være viden om, hvilken effekt behandling af en urinvejsinfektion har, hvilken betydning forskellige typer af sukkersyge har for gravide, som får en infektion i graviditeten,
Professor, overlæge, Nina Weis

Mangler viden
Ifølge Nina Weis ender ca. tre procent af alle graviditeter med et uønsket udkomme, fx i form af for lav fødselsvægt eller for tidlig fødsel. Hvor mange af dem, der skyldes en infektion, er der ikke tal på, men det er velkendt, at gravide er mere modtagelige for nogle typer infektionssygdomme og at nogle infektioner, der er relativt ufarlige for ikke gravide, kan udvikle sig til en alvorlig tilstand for den gravide kvinde eller hendes barn.

Til gengæld er der mange ubesvarede spørgsmål og målet er, at Center for Gravide med Infektion kan samle tværfaglig ekspertise et sted og samtidig være med til at tilvejebringe et solidt vidensgrundlag om, hvordan gravide reagerer på forskellige infektioner og hvilken betydning, infektion i løbet af graviditeten har for kvinden, fosteret og det nyfødte barn samt senere i livet for barnet.
 

”Det kan være viden om, hvilken effekt behandling af en urinvejsinfektion har, hvilken betydning forskellige typer af sukkersyge har for gravide, som får en infektion i graviditeten, sammenlignet med gravide uden sukkersyge eller om gravide med en kronisk sygdom har en større risiko for et svært sygdomsforløb, hvis de får en infektion, sammenlignet med gravide uden kronisk sygdom,” siger Nina Weis.

 

Derfor er det vigtigt med et videnscenter

Der mangler grundlæggende viden om infektioner hos gravide.

Man ved fx ikke ret meget om, hvilke grupper, der er særligt disponeret, eller hvordan de får den bedste behandling.

Behandlingsvejledningerne for gravide med urinvejsinfektioner er ikke de samme i alle regionerne.

Der efterspørgsel på viden fra både praktiserende læger, jordemødre og fødelæger både herhjemme og i udlandet.


Med Helsefondens jubilæumsbevilling er det nu muligt for Nina Weis og hendes kolleger at fortsætte arbejdet og udvikle tilbuddet. Næste skridt er at oprette en telefonisk hotline for sundhedsfaglige samt sørge for, at der på ét hospital i hver region bliver etableret et tilbud om klinisk vurdering til gravide, hvor der er mistanke om infektion.

”Vi er meget glade og dybt taknemlige for den støtte vi har modtaget fra Helsefondens Jubilæumsfond. Uden den ville det ikke være muligt at etablere det landsdækkende tilbud om telefonrådgivning og klinisk vurdering af gravide med infektion, som vi nu er i stand til.  


Link til Hvidovre Hospitals omtale