Helsefondens investeringspolitik

En almen fond

Helsefonden er en almen fond, der hører under Lov om fonde og visse foreninger. Det betyder at fondens formue består af en bunden og en fri formue. Det er primært udbytter og renter fra den bundne formue, der kan anvendes til uddelinger.

Det betyder, at anbringelsesbekendtgørelsen sætter rammerne for, hvordan Helsefonden må anbringe den bundne formue. Indenfor disse rammer skal Helsefondens investeringer sammenlagt sikre tilstrækkeligt med renter og udbytter til at opnå et stabilt højt uddelingsniveau. Samtidig skal vi sikre, at fondens bundne formue vokser på lang sigt således, at der også i fremtiden kan fastholdes et højt uddelingsniveau.

Den frie formue investeres forsigtigt både gennem allokeringen og risikorammerne, så Helsefonden med sikkerhed kan overholde sine uddelingsplaner.

Helsefondens investeringer foretages hovedsageligt gennem investeringsaftaler med eksterne kapitalforvaltere. Bestyrelsen har vedtaget en investeringsstrategi, der specificerer de praktiske investeringsrammer for allokering, risiko og samfundsansvar, og dermed rammerne for investeringsaftalerne med de eksterne kapitalforvaltere.

Formål

Vi ønsker både at sikre en god balance mellem risiko og afkast og samtidig gennem vores investeringer at tage et samfundsansvar.

Det er Helsefondens ambition, at både investeringer og uddelinger sker på et ansvarligt grundlag.

Som ansvarlig investor vil vi støtte og overholde nationale og internationale konventioner, principper og målsætninger.

Helsefonden uddeler til projekter, der fremmer livskvalitet og sundhed for det enkelte menneske. Det kan ske gennem modelprojekter, forskning og forsøg eller gennem oplysning.

Uddelingerne støtter op om flere af Verdensmålene såvel som det tværgående princip om ikke at lade nogen i stikken – leave no one behind.

Ansvarlige investeringer

På samme måde inddrager Helsefondens kapitalforvaltere Verdensmålene i deres investeringer.

Helsefondens kapitalforvaltere skal derudover arbejde efter og følge UN Principles for Responsible Investment. Deres investeringer skal overholde UN Global Compact, og så skal de støtte og anvende UN Guiding Principles for Business & Human Rights samt OECD Guidelines for Multinational Enterprises.

Aftaler med kapitalforvaltere sker på baggrund af en grundig dialog, så vi opnår en god forståelse for deres tilgang til ansvarlige investeringer, og sikrer os, at tilgangen er forenelig med vores politik.

Vi følger løbende op på fondens investeringer, og på at investeringspolitikken overholdes.

Aktivt ejerskab

Helsefondens kapitalforvaltere udelukker investeringer i selskaber og stater, der ikke lever op til konventioner, der er tiltrådt og ratificeret af hovedparten af verdens lande, eller som ikke lever op til fx UN Global Compact.

Helsefonden investerer ikke i selskaber, der har mere end 5% af deres indtægter fra:

  • Kontroversielle våben
  • Alkohol og tobak
  • Spil og underholdning, herunder pornografi.

Udover at fravælge lande og selskaber ønsker Helsefonden også at udøve sit aktive ejerskab gennem påvirkning.

Derfor investerer Helsefonden målrettet en del af sin formue i grønne obligationer.

Helsefonden tilstræber bæredygtige investeringer, og fondens direkte ejerskab af fx fonde skal som minimum være klassificeret som artikel 8. Dermed fremmer Helsefonden social ansvarlighed og miljøaspekter gennem sine investering i virksomheder, der også opfylder kravene til god selskabsledelse.

Investeringskomite

Helsefondens investeringskomite har til formål at rådgive bestyrelsen i forhold til den gældende investeringspolitik og -strategi samt evaluere den løbende formueforvaltning.